Dél-balatoni tökmagolaj

A tökmagból sajtolt, sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezett tökmagolaj régóta szerves része a népi gyógyászatnak.

Amellett, hogy gasztronómiai szempontból is igazi kuriózum, hiszen egészen elképesztő ízélményt jelent, az egészségtudatos táplálkozás részeként is fontos szerepet tölthet be esszenciális zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt olajként, nem ez az egyetlen ok azonban, ami miatt érdemes a szervezet jóléte szempontjából is fogyasztani.

Amellett, hogy a tökmagolaj nagyon gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban – omega-3 zsírsavakban is -, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak is rendkívül gazdag forrása, nagy mennyiségben található benne kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas, valamint D-vitamin, B-vitamin és E-vitamin.